martes, 14 de marzo de 2017

Dia de la dona a les classes de romanès


El dia 9 de març, tres alumnes de l'IES Bovalar amb quatre del CEIP Jaume I, vam anar a aquest col·legi on vam recitar poemes, vam ballar i cantar en romanès dedicant tot això a les mares que hi van vindre.
Al principi ens van ensenyar la llegenda de per què tots els romanesos portem tot el mes de març una polsera anomenada martisor:

Una vegada el Sol va baixar a un poble transformat en una dona. Un malvat home va atacar-la i la va segrestar per a tancar-la en una masmorra. El món es va entristir. Els ocells ja no cantaven i els nens ja no reien. Ningú es va atrevir a enfrontar-se a l'home, però un dia, un jove robust va determinar que havien d'anar a salvar el sol. El camí va durar tres estacions: estiu, tardor i hivern. Va trobar el castell i hi van lluitar. L'home va ser derrotat. Feble i lesionat, va alliberar el sol. La natura va reviure, la gent va gaudir, però el valent mai va arribar a veure la primavera. La sang va caure a la neu d'on va eixir una campaneta d'hivern.
Des de llavors els dos fils de la polsera recorden el vermell al color de la sang vessada i el blanc al lliri de neu, la primera flor de la primavera.

També vam recitar uns poemes dedicats a les mares pel fet que el 8 de març és el dia de la mare a Romania. A continuació van cantar i ballar cançons de primavera. I al final vam entregar a totes les dones de la sala un diploma am un martisor.

Raisa Gheorghe, 2n ESO F

No hay comentarios: